Vladimir Lenin: Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena

9.8.2023 | Kirjat

Jos Vladimir Leniniltä on luettava yksi teos, se voisi olla tämä vuonna 1916 otsikolla Imperialismi, kapitalismin uusin etappi julkaistu pamfletti. Kirjassa Lenin pyrkii selvittämään ensimmäisen maailmansodan ja sosialistisen vasemmiston lamaannuksen syitä ja esittää näkemyksensä kapitalismin kehitysvaiheesta.

Pari vuotta aiemmin Leninin oli yllättänyt tilanne, jossa Euroopan sosiaalidemokraattiset puolueet asettuivat puolustamaan ensimmäistä maailmansotaa ja “kansallista etua” kansainvälisen solidaarisuuden sijaan. Pamfletissaan Lenin hyödynsi muun muassa Nikolai Buharinin ja Rudolf Hilferdingin analyyseja sekä liberalistisia ja oikeistososialistisia kirjoittajia. Heidän kauttaan sekä omien tutkimustensa pohjalta Lenin esitti radikaalille työväenliikkeelle suunnatun strategisen analyysin ja yhteenvedon vallinneesta kapitalismista sekä läntisen työväenliikkeen laimenemisen syistä.

Sosialismi.netin julkaisu perustuu Teosten 22. osan suomennokseen, johon on tehty joitakin tyylillisiä muutoksia. Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena on Sosialismin kirjasto -sarjan kolmas julkaisu.

>> Vladimir Lenin – Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena (pdf)

Leninin imperialismikäsityksen tiivis esitys ja kritiikki sisältyy verkkolehti Megafonin numerossa 3/09 ilmestyneeseen artikkeliin Finansoituminen ja Leninin finanssipääoman kritiikki.