Pjotr Kropotkin: Leivän valloitus

9.8.2023 | Kirjat

Pjotr Kropotkinin (1842-1921) vuonna 1892 Pariisissa julkaistu teos Leivän valloitus kuuluu anarkistisen työväenliikkeen klassikoihin. Sen suomensi ensimmäisen kerran Kaapo Murros jo vuonna 1906 nimellä Taistelu leivästä, ja nyt Sosialismi.netissä julkaistu versio perustuu Santeri Rissasen vuonna 1919 ilmestyneeseen käännökseen.

Teoksessa Kropotkin puolustaa anarkokommunistista yhteiskuntanäkemystä, jonka mukaan työtätekevät ihmiset eivät tarvitse yksityisomistusta, byrokraatteja, hallitusta eivätkä valtiollisia tai kunnallisia parlamentteja järjestääkseen asiansa kaikkia tyydyttävällä tavalla. Hän puolustaa jokaisen oikeutta toimeentuloon ja vapautta tehdä tai olla tekemättä valitsemaansa työtä, ja arvioi vallankumouksellisen työväenliikkeen muiden suuntausten esittämiä näkemyksiä mm. yksityisomistusta, tuotteiden jakoa ja vallankumouksen suorittamistapaa koskien.

Kropotkinin teos ja sen sisältämä ihmisten vapaaseen yhteenliittymiseen perustuvan yhteiskunnan kuvailu nostaa lukijansa joutavan pikkupolitikoinnin suosta suoraan peruskysymysten äärelle. Sen yhteiskunnallinen sanoma tietää paikkansa yhtä hyvin kuin sata vuotta sittenkin, ja on sisällöltään jopa hätkähdyttävä muistutus aikana, jolloin saa lukea lähinnä kiivailua siitä, tulisiko yksityisen vai valtiollisen tahon toimia kapitalistina tuottamassa myytävää tavaraa markkinoiden nieluun.

Leivän valloitus on Sosialismin kirjasto -sarjan toinen julkaisu.

>> Pjotr Kropotkin – Leivän valloitus (pdf)