Nikolai Buharin: Sosialidemokraatit ja Neuvostoliitto

9.8.2023 | Kirjat

Nikolai Buharinin (1888–1936) teos Sosialidemokraatit ja Neuvostoliitto julkaistiin alunperin vuonna 1925, aikana jolloin sosiaalidemokraattinen liike oli peruuttamattomasti jakautunut sosiaalidemokraatteihin ja kommunisteihin, ja heidän välinsä olivat tulehtuneet. Asiantila näkyy muun muassa tämän teoksen kitkerässä sävyssä, jossa asia-argumenttien ohella nähdään paljon henkilökohtaisuuksia, retorista loukkaantumista ynnä muuta.

Buharinin päämaali kirjassa on Karl Kautsky ja hänen teoksensa Die Internationale und Sowjetrussland (Internationaali ja Neuvosto-Venäjä). Kyseessä ei suinkaan ollut ensimmäinen Kautskyn Neuvosto-Venäjää ja bolshevikkeja arvostellut teos, eikä Buharinin vastine siihen ollut ensimmäinen bolshevikkien piiristä tullut vastaus Kautskylle.

Buharin toteaa arvostelunsa kohteesta kirjansa esipuheessa, että

“On vaikeata lukea tätä [Kautskyn] kirjasta ilman yökötystä ja mitä suurinta vastenmielisyyttä, siksi runsaan annoksen se sisältää: vastavallankumouksellisen raivoavaa, joskin voimatonta kiukkua; näivettynyttä ajattelua, joka polkee paikaltaan pääsemättä; täydellistä sosialisten, objektiivisten suhteiden ymmärtämisen puutetta; iljettävää ryömimistä hallitsevan porvariston edessä; pikkuporvarin psykologiaa, joka on joutunut raivon valtaan, koska »omaisuutta on ryöstetty». Mikä alennustila yksinpä luopiollekin! Hänelle, joka kuitenkin kerran on ollut mies…”

Suomennos julkaistiin vuonna 1926, vuosi alkuteoksen julkaisemisen jälkeen. Suomentaja oli A. Niemistö ja kustantaja Työväenjärjestöjen tiedonantaja.

>> Nikolai Buharin: Sosialidemokraatit ja Neuvostoliitto (PDF)