Kaapo Murros: Suuret haaveilijat

9.8.2023 | Kirjat

Vuonna 1906 ilmestynyt Kaapo Murroksen teos Suuret haaveilijat. Heidän oppinsa ja kokeilunsa on noin satasivuinen kirjanen marxilaisuutta edeltäneiden niin sanottujen utopiasosialististen ajattelijoiden aatteista ja kokeiluista.

Teoksessa käsitellään Claude Henri de Rouvroy (eli Saint-Simon), Charles Fourier ja Robert Owen, heidän yhteiskunnallinen ajattelunsa ja yritykset soveltaa niitä käytäntöön. Edellisten lisäksi luodaan vielä katsaus Étienne Cabet’n ja hänen seuraajiensa yhteisökokeiluihin Yhdysvalloissa.

Päätösluvussa Murros tarjoaa oman näkemyksensä mainittujen ajattelijoiden elämästä ja toiminnasta.

“Suomalaisissa oppikouluissa käydään tämä tärkeä opintoala läpitse mahdollisimman hätäisesti, vain kirkkohistorian valossa, ja opetuksen päätarkoituksena on suojella niin sanoakseni kirkollistaloudellista puhdasoppisuutta nykyajan valtavaa taloudellista vallankumousaatetta vastaan. Saint Simon, Fourier ja Owen ovat sentakia monelle suomalaiselle  ylioppilaallekin vain uskonnollisia kerettiläisiä, joiden nimet tulee unohtaa niin pian kuin mahdollista.

“Olen koettanut käsitellä mahdollisimman lyhyesti, vain yleiskuvauksen luomalla, näitä aikansa suurmiehiä, joita vapaan kilpailun tuottamassa jättiläiskehityksen huumauksessa maailma on väkisinkin koettanut unholaan painaa. (s. 6.)”

>> Kaapo Murros: Suuret haaveilijat (PDF)